Jouw project aanmelden?  Klik hier

Sinds de Russische invasie op Oost-Oekraïne in februari eerder dit jaar zijn er vele, hartverwarmende initiatieven op gang gekomen om Oekraïne te voorzien van noodhulp. In samenwerking met Stichting Noodtransport Oekraïne, Help Them To Safety en Pulse, ondersteunt Terberg Foundation een aantal acties met technische en financiële middelen. Lees hier welke projecten precies worden ondersteund ten behoeve van de oorlogssituatie in Oekraïne.

 

Maternity Hospital Leleka

Het begon met een droom. Vader en zoon Valery en Vadym Zukin hadden de wens om samen het beste ziekenhuis van Oekraïne te bouwen. Deze droom werd in 2016 werkelijkheid met de opening van Maternity Hospital Leleka, momenteel het enige JCI geaccrediteerde ziekenhuis in Oekraïne. Toen viel Rusland Oost-Oekraïne binnen. Hospital Leleka stopte vrijwel direct met reguliere zorg. Sindsdien wordt zorg verleend aan gewonde buurtbewoners, ouderen, moeders met kinderen en soldaten. Buurtbewoners die hun woning of verblijfplaats kwijtgeraakt zijn, worden opgevangen in de kelder van het ziekenhuis.

Kort na de uitbraak van de oorlog startte ziekenhuiseigenaar Vadym Zukin, op persoonlijk initiatief, een internationale noodhulpactie om zijn landgenoten te helpen. Niet alleen om medische (nood)hulpmiddelen bij elkaar te krijgen, want er is daarnaast grote behoefte aan voedsel, bouwmaterialen voor (tijdelijke) vervanging van ziekenhuisramen en het operationeel draaiend houden van het ziekenhuis. Walkie Talkies zijn nodig voor de communicatie in het ziekenhuis en accupacks met hoge capaciteit voor wanneer stroom tijdelijk wegvalt, want stroom is geen vast gegeven. Stichting Noodtransport Oekraïne verzorgt het transport van goederen.

 

Help Them To Safety

Een paar maanden geleden startte oud Bosnië-oorlogsveteraan Hyk Berg met mede-veteranen het Nederlandse initiatief ‘Help Them To Safety’ op, om de getroffen burgerbevolking van de Oekraïne een helpende hand toe te steken. Deze jonge stichting verzamelt Nederlandse en Belgische hulpgoederen in en vervoert deze met vrachtwagens en bestelbussen richting Polen. Vanuit daar gaat het transport naar Oekraïne toe. Naast veteranen zijn er vele andere vrijwilligers die de hulpgoederen helpen sorteren. Ook doneren bedrijven wat ze kunnen. Met groot succes. Al na de eerste weken werden pallets vol met medische hulpgoederen naar de getroffen gebieden vervoerd. 

De motivatie en welwillendheid van de organisatie laat zich blijken met het volgende bericht, geplaatst op de Facebook-actiepagina op 8 april:

“Lieve mensen, laten we met zijn allen er de schouders onder blijven zetten, de mensen in de schuilkelders en de gewonden in de veldposten reken op onze gezamenlijke inzet.”

 

Taalles Oekraïense vluchtelingen 

In maart en april, verwelkomde IJsselstein meer dan 90 Oekraïense vluchtelingen. Een samenwerking tussen Gemeente IJsselstein, Vluchtelingenwerk, Stichting Pulse en onder andere de inzet van gastgezinnen maakte dit mogelijk. De vluchtelingen spreken over het algemeen alleen Oekraïens of Russisch en ervaren in Nederland een flinke taalbarrière. Oekraïners mogen werken in ons land, maar de taalbarrière maakt dit lastig. Daarom biedt Stichting Pulse Nederlandse taallessen aan om de vluchtelingen een kans te geven in de samenleving. Daarnaast organiseert het IJsselsteinse onderwijs het aanbod om de kinderen les te geven en worden de mensen begeleid bij het zoeken naar werk.

 

Meer informatie

Voor meer informatie over de organisaties genoemd in bovenstaand bericht:

 

© Foto copyright: Facebook Help Them to Safety, Facebook pagina Noodtransport Oekraine

 

 

Terug naar het overzicht

© 2018 – Terberg Foundation | Meer informatie over de Stichting