Jouw project aanmelden?  Klik hier

De Terberg Foundation heeft Humanitas Eemland een donatie van €2381,90  gedaan waarmee ze voor de twee groepen materiaal aan hebben kunnen schaffen voor het project Taalmaatjes. De laaggeletterden of de mensen die beperkt Nederlands spreken kunnen kunnen nu beschikken over een beeldkwarterspel van Scala en het NT2 Taalspel. Daarnaast kunnen de deelnemers nu ook toegang krijgen tot de ‘spreek beter’ apps voor de mobiele telefoon. Met deze apps kunnen ze de uitspraak van Nederlands oefenen. Voor mensen die van B1 naar B2 niveau willen is er het spreekwoordenspel van Scala en het NT2 taalspel aangeschaft.

PROJECT TAALMAATJES

Taalmaatjes, onderdeel van Humanitas, is een concept waarbij zij zich richten op mensen die de Nederlandse taal willen leren. Als een deelnemer eenmaal op taalniveau B2 zit stopt de ondersteuning omdat men zich dan kan redden in de maatschappij. Bovendien kan Taalmaatjes zich dan weer richten op een nieuwe deelnemer. In 2019 werden maar liefst 250 mensen geholpen door Taalmaatjes.

Vrijwilligers van Taalmaatjes gebruiken oefenboeken als basis voor de gesprekken met deelnemers, waarbij diverse thema’s worden besproken zoals gezondheid, familie of geld. Deze boekjes zijn geschikt voor de lagere taalniveaus. Humanitas kwam er achter dat de boekjes die zij gebruiken minder geschikt zijn voor mensen die van van B1- naar B2-niveau willen. Daarnaast merkten ze dat mensen die nog vrijwel geen Nederlands spreken of zeer laaggeletterd zijn, niet genoeg geholpen kunnen worden met de boekjes.

Terug naar het overzicht

© 2018 – Terberg Foundation | Meer informatie over de Stichting